01. Stevenskerktuinen, Sint Stevenskerkhof 32-36A

106 keer bekeken

Rond de Sint Stevenskerk hebben de omwonenden meerdere tuinen aangelegd. In het hart van de stad zorgt de plantenweelde in deze Stevenskerktuintjes voor meer koelte, meer insecten en regenwateropvang. Eerder werden al bomen gepland en bankjes geplaatst aan de voet van de kerk.

Het ontwerp van de Stevenskerktuintjes past in een stroming die in de tuinarchitectuur bekend staat als The Dutch Wave. Je ziet een heel afwisselende beplanting die veel vlinders, bijen en vogels aantrekt. Er zijn meer dan 50 plantensoorten gebruikt, zoals vaste planten, heesters, grassen en bollen. Er bloeit altijd wel iets! Zelfs in hartje winter, voor wie goed kijkt.

Het ontwerp is van Jeannette Baart en Karen Bertram van kwaliteitstuin.nl. In oktober 2021 gingen wij aan de slag met aanleg van de vijf Stevenskerktuintjes. De stenen gingen eruit en een week later de planten erin! Dit deden we samen met de gemeente. 

Waar streven wij als buurt naar? Met het warmere klimaat willen we graag meer koelte in het stadscentrum. Dat werkt door deze groene en nattere plekken aan te leggen. Ook hebben we ruimte gemaakt voor meer vlinders, insecten en vogels. Een aantal bewoners heeft regentonnen aangeschaft om met regenwater zelf de tuinen te gieten. Daarmee blijft het water voor de Sint Stevenskerkhof behouden. De aanleg en het onderhoud van de tuinen zorgen ervoor dat we vaker samenwerken en samen genieten. Het is nu groener en gezelliger.

We zetten ook een nieuwe stap! In 2022 hebben we met buurtbewoners, de basisschool en de kerk samen het Burgerinitiatief Stevenskerktuinen opgesteld. Ons doel was om de hele omgeving rond de kerk zo groen mogelijk te maken. We zijn erg blij dat ons burgerinitiatief door de gemeenteraad unaniem is aangenomen! We zijn nu aan het voorbereiden en als we kunnen gaan aanleggen, is er misschien wel 700 m2 groen. De ontwikkeling kun je volgen op de site van de gemeente Nijmegen. Onze tuinen kun je volgen op Instagram: @Stevenskerktuinen of natuurlijk door binnenkort zelf een kijkje te nemen. Dat kan het hele jaar door ツ maar we hopen je zeker te zien op de Nijmeegse Open Tuinendag.

● Siertuin
● Duurzame tuin
● Tuin met groenten en fruit                                                                                                        ● Tuin met kunst

 

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen